VINDÖ PARK

Resor och vandringar har alltid varit en inspiration för mitt måleri. 

Landskap med skiftande topografi har lagrats i mig och på kamerans minneskort.  Naturen, skogen, bergen och olika världsdelars anlagda parker fångar ständigt mitt intresse.Jag bygger mitt måleri som ”nya” landskap, likt en park eller trädgård. I den minimalistiska Zen-trädgården i Japan, tuktas det ”vilda” till ett minilandskap på en yta kringgärdad av tempel. Skogen och bergen utanför klostren bildar bakgrund.

Min egen trädgård, Vindö park, med azaleor och rhododendron är en Zen-inspirerad så kallad ”woodlandpark”. Prunkande i palettens alla färger om försommaren och vintergrön i otaliga nyanser om vintern växer 100-tals buskar mellan granitklipporna i skärgården.Min ambition är att Vindö park ska ses som måleri i tre-dimensioner. Färg och form skapar en dynamisk komposition som omfamnar min ateljé. Skogens dunkla kärr, de ljushylta gläntorna och växtlighetens färgrikedom bildar bakgrund och blandar sig i kompositionen. Mitt intresse för naturen och trädgården daterar sig till barndomen och min förundran inför de djupa Snapphaneskogarna i Göinge. Bokets majestätiska lövsalar och de järnoxidröda svarta sjöarnas dunkel skrämde och lockade.  Mina gudföräldrars välordnade park i Bjärnum konkurrerade med mormor Annies i Vittsjö, en prunkande sommarträdgård med ett till synes rufsigt kaos.  

Utställningen Vindö Park på Konsthallen i Hässleholm hoppas jag ska erbjuda publiken kontemplation, eufori och lugn – likt en Zen-trädgård. 

                                                                                                             Björn Wessman